Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Το “νέο” παλιό Λύκειο



Εξαγγελίες Διαμαντοπούλου
Το “νέο” παλιό Λύκειο

Στην... αυγή μιας νέας Οδυσσέας βρίσκονται οι μαθητές όλης της χώρας μετά τις εξαγγελίες της Υπ. Παιδείας για το Λύκειο: 
- Ενισχύεται ο ρόλος των μαθημάτων “γενικής παιδείας”
- Θα μετρούν οι επιδόσεις των μαθητών και στην Α' Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Θα δημιουργηθεί προπαρασκευαστικό έτος στις σχολές.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θέλει η κυβέρνηση να ισχύσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο για τους μαθητές που τότε θα μπουν στο Λύκειο.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση θέλει να το... ξανασκεφτούν, μιας και θα γίνει ο “βίος αβίωτος” γι' αυτούς από την ώρα που θα πατήσουν το πόδι τους στο τελευταίο σκαλοπάτι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: Κρίσιμες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο εξετάσεις από τον 1ο χρόνο του Λυκείου, γενικόλογες γνώσεις και ημι-εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι όροι διωγμού των μαθητών από το Λύκειο, πριν καν μπει ή έστω λίγο αργότερα.
Σε συνθήκες δραματικής πτώσης του βιοτικού επιπέδου λόγω της χρεοκοπίας και του Μνημονίου, ποιος θα μπορεί να πληρώσει φροντιστήρια από την Α' Λυκείου (πρακτικά από την Γ' Γυμνασίου), αλλά και μετά το Λύκειο, στο προπαρασκευαστικό έτος του πανεπιστημίου προκειμένου να μπουν επιτέλους στη σχολή που πέρασαν ;
Την ίδια στιγμή η ενίσχυση της “γενικής παιδείας” δεν είναι τίποτα άλλο παρά άνοιγμα της πόρτας για την πλήρη αλλαγή του προγράμματος σπουδών με ένταξη μαθημάτων που θα καθορίζονται από τις “τοπικές κοινωνίες”, δηλαδή τις νέες “καλλικρατικές” τοπικές κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Αυτοί οι φορείς θα συγχρηματοδοτούν πλέον τα σχολεία. Στόχος του Υπ. Παιδείας είναι να σπάει ο ενιαίος πανελλαδικός χαρακτήρας του προγράμματος σπουδών, με ένα τμήμα να παραμείνει ενιαίο-πανελλαδικό και ένα άλλο να καθορίζεται “τοπικά”. 
Από την άλλη μεριά, από τη μεριά του πανεπιστημίου, η δημιουργία του προπαρασκευαστικού έτους σημαίνει τη σύσταση ενός νέου μηχανισμού “ξεσκαρταρίσματος” και, άρα, αποκλεισμού των νέων από το πανεπιστήμιο.   Συγχρόνως, με τα νέα μέτρα υπονομεύεται εντελώς ο μηχανισμός αδιάβλητων εισαγωγών στα πανεπιστήμια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου