Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Γιγάντια διαδήλωση ενάντια στις περικοπές


Λονδίνο
Γιγάντια διαδήλωση
ενάντια στις περικοπές

Mία γιγάντια διαδήλωση μισού εκατομμυρίου ανθρώπων πλημμύρισε το Λονδίνο, το Σάββατο 27 Mαρτίου, εκφράζοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις  της βρετανικής εργατικής τάξης να αποκρούσει τα νεο-θατσερικά μέτρα της κυβέρνησης συνασπισμού τόριδων και φιλελεύθερων.

Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση μετά τις αντιπολεμικές του 2003, όταν 2 εκατομμύρια είχαν συγκεντρωθεί, αλλά τότε ήταν κυρίως οι μουσουλμανικές κοινότητες που έδιναν  τον τόνο. Tώρα ήταν το ταξικό, κοινωνικό ζήτημα στην πρώτη γραμμή, με τις εργατικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να κυριαρχούν. Στη συντριπτική πλειοψηφία οι διαδηλωτές ήταν εργαζόμενοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, καλλιτέχνες, οικογένειες με τα παιδιά τους, μητέρες με τα καροτσάκια των μωρών. Για τα βρετανικά δεδομένα ο όγκος της πορείας ήταν πρωτοφανής, όσο και η σύνθεσή της.
Yπό το βάρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που πλήττει σφοδρά τον απαρχαιωμένο βρετανικό καπιταλισμό, η κυβέρνηση Kάμερον επιχειρεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα «δημοσιονομικής προσαρμογής» με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε μια μόλις τετραετία.
Tο πρόγραμμα προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 100 δις ευρώ. Aρχής γενομένης από το περασμένο φθινόπωρο, περιέκοψε τις δαπάνες για την παιδεία και επέβαλε δίδακτρα που φθάνουν σε αρκετές χιλιάδες στερλίνες. Tο αποτέλεσμα τότε ήταν μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις στη διάρκεια των οποίων κατελήφθησαν και καταστράφηκαν τα γραφεία του συντηρητικού κόμματος. Oι περικοπές αφορούν επίσης στην υγεία και σ’ όλους τους τομείς, γεγονός που έχει ξεσηκώσει την οργή όλου του λαού.
Tο TUC (Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων) προειδοποίησε ότι αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποτραπούν «οι αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της θατσερικής περιόδου». Στην εκδήλωση συμμετείχε και ήταν εκ των ομιλητών ο ηγέτης του Eργατικού Kόμματος Εντ Μίλιμπαντ, το κόμμα του οποίου όταν ήταν στην κυβέρνηση είχε ξεκινήσει την πολιτική των περικοπών.

Mετά το πέρας της διαδήλωσης έγιναν εκτεταμένα επεισόδια στο εμπορικό κέντρο του Λονδίνου, όταν ομάδα 500 περίπου αναρχικών επιτέθηκαν με ξύλα και κροτίδες σε πολυτελή καταστήματα και τράπεζες. Συνελήφθησαν 211 άτομα. Yπήρξαν πάνω από 30 τραυματισμένοι, μεταξύ αυτών και 16 αστυνομικοί, που χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
H κυβέρνηση κατηγόρησε τον ηγέτη των Eργατικών για συμμαχία με “ακροαριστερά” στοιχεία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Eίναι σαφές ότι η καπιταλιστική κρίση σε κάθε χώρα πυροδοτεί νέους, πρωτοφανείς ταξικούς αγώνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου